Підготовка до УЗД органів малого таза

Ультразвукове дослідження відрізняється високою інформативністю. До того ж біль при УЗД малого таза відсутній, тому метод використовується для дорослих і дітей будь-якого віку. І хоча складно точно сказати, скільки часу триває УЗД, процедура зазвичай займає не більше 20-30 хвилин. Важливо правильно підготуватися до процедури і дотримуватися всіх рекомендацій лікаря, щоб результати дослідження були точними.
Підготовка до діагностики безпосередньо залежить від застосовуваного методу. Якщо дослідження буде проводитися через черевну стінку (трансабдомінально), потрібно наповнити сечовий міхур. Для цього необхідно за 1 годину до процедури випити 1-1,5 л води. Якщо цікавить, чи можна пити алкоголь, каву, перед УЗД малого таза, від цих напоїв варто відмовитися, а ось чисту негазовану воду можна вживати в необмеженій кількості. При трансвагінальному методі (через піхву) наповнення сечового міхура не потрібно.

Харчування перед УЗД органів малого таза
Підготовка перед УЗД органів малого таза обов’язково включає корекцію харчування. Оскільки газове середовище погано пропускає ультразвукові хвилі, слід за 2-3 дні виключити з раціону такі продукти:

• бобові;
• свіжі фрукти та овочі;
• молочні продукти;
• газовані напої;
• хлібобулочні вироби;
• консерви.
Перераховані продукти здатні викликати бродіння та підвищене газоутворення. У деяких випадках дотримання дієти недостатньо, щоб попередити метеоризм. У такому випадку лікар призначить ферментні препарати, активоване вугілля або інші сорбенти.
Не менш важливо знати, чи можна їсти перед УЗД органів малого таза. Дослідження рекомендується проводити натщесерце. Якщо процедура призначена на другу половину дня, вранці дозволяється поїсти, але легку їжу в невеликій кількості. Прийом їжі повинен бути за 3-4 години.
Особливості підготовки до УЗД органів малого таза у дітей і вагітних
Спеціальна підготовка до УЗД малого таза не потрібна, якщо процедура призначена дитині. Оскільки дослідження завжди проводиться трансабдомінально, необхідно наповнити сечовий міхур. Якщо дитина відмовляється пити звичайну воду, можна запропонувати їй сік або компот.
Якщо майбутній мамі будуть робити трансабдомінальне УЗД органів малого таза, підготовка базується на корекції харчування. На ранніх термінах може знадобитися наповнення сечового міхура, в третьому триместрі у цьому немає необхідності. При трансвагінальному методі спеціальна підготовка не потрібна.
Чи можна робити УЗД органів малого таза під час місячних?
Робити УЗД малого таза при місячних можна трансабдомінальним методом, але результати дослідження будуть малоінформативними. Згустки крові будуть заважати розглянути стан матки, точно виміряти товщину ендометрія та інші необхідні параметри. Не можна застосовувати трансвагінальний метод під час критичних днів.
Проводити ультразвукове дослідження рекомендується на 5-7 день менструального циклу, але діагностувати ендометріоз найпростіше за кілька дні до місячних, коли ендометрій максимально потовщується.
Якщо вас цікавить, скільки коштує УЗД органів малого таза, ознайомитися з цінами на послуги в нашій клініці ви можете в прайс-листі. Ми використовуємо сучасне обладнання та гарантуємо точність результатів. В нашому медичному центрі «Ваш лікар поруч» можна пройти діагностику без направлення.

Передзвонимо вам найближчим часом!